Balet Hispaniko na 14. Beogradskom festivalu igre OČEKUJTE NEOČEKIVANO

0
11

Balet Hispaniko na 14. Beogradskom festivalu igre OČEKUJTE NEOČEKIVANO

Balet Hispaniko iz Njujorka nastupa tri večeri zaredom u okviru 14. Beogradskog festivala igre. Večeras (21h) i sutra (20h) u Pozorištu na Terazijama, a 4. aprila u 20h u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Foto: Promo

– Misija nam je da pokažemo fuziju koja se desi kada Latinosi dođu u SAD kao imigranti. Naš reperotar zasnovan je na narodnim plesovima, ali mi nikada ne igramo folklor; naši igrači imaju klasično baletsko obrazovanje premda ne igraju klasičan balet. Od nas treba da očekujete neočekivano. Volim kada ljudi dođu da nas gledaju sa jednom idejom ili predubeđenjem a onda izađu u čudu – rekao je Eduardo Volaro, umetnički direktor Baleta Hispaniko na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Foto: Promo

Publici u Srbiji biće predstavljena tri komada: "Prava linija" Anabele Lopez Očoe, "Sahranite me uspravno" Ramona Oljea i "Klub Havana" Pedra Ruiza.

– U koreografiji Anabele Lopez Očoe ugrađeno je dosta poteza iz flamenka, koji su divno uklopljeni u klasične baletske linije. Ramon Olje bio je inspirisan Romima sa kojima je odrastao u Španiji. I u njegovom radu videćete veze sa flamenkom, ali pokret je teži i moderniji, emotivan i strastven. Muzika je kombinacija španskog bolera, flamenka i dosta perkusija. Veče završavamo slavljenjem Kube pedesetih, uz divne kostime, u balskoj dvorani, sa dosta klasične podrške i afro-kubanskih pokreta, salse, mamba, ča ča ča i rumbe – otkrio je Volaro.

Inače, sve predstave za Balet Hispaniko u Srbiji su odavno rasprodate.

U tradiciji ove kompanije, koju je pre 45 godina osnovala Tina Ramirez, jeste da dosta radi sa mladima, ali i marginalizovanim zajednicama u SAD (recimo, sa maloletnim delinkventima) kao i sa lokalnim stanovništvom kada gostuje van domovine, pa će i u Beogradu održati radionicu 3. aprila u 11h u Fondaciji za igru sa decom između 10 i 14 godina koja nemaju nikakvog igračkog iskustva.

POSTAVI ODGOVOR