Dan JDP-a: Nagrade za Đurička, Glogovca, Popovskog…

0
5

Dan JDP-a: Nagrade za Đurička, Glogovca, Popovskog…

Dodelom godišnjih nagrada, Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je danas svoj Dan i 69 godina od prve premijere predstave "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice.

Foto: M. Đoković / RAS Srbija Branka Veselinović i Nebojša Glogovac

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović osvrnula se u svom govoru na pet premijera u prethodnih godinu dana, mnogobrojna gostovanja širom Srbije, kao i u Sloveniji, Hrvatskoj, Finskoj, Austriji, pomenula je više nagrada na festivalima, kao i prisustnost Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Uniji teatara Evrope.

Ona je najavila u predstojećem periodu gostovanje JDP-a sa predstavom "Pod žrvnjem" na festivalima u Požarevcu i Šapcu i sa "Hamletom" u "Folksteatru" u Beču.

U maju ih očekuje premijera Pirandelovog komada "Tako je ako vam se tako čini" u režiji Jagoša Markovića, a tada počinju i rad na predstavi "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmana u režiji Slobodana Unkovskog, čija se premijera očekuje u septembru.

Vučković i Unkovski su tim povodom bili proteklih dana u radnoj poseti Njujorku gde su bili na razgovorima i dogovarali saradnju sa eminentnim njujorškim institucijama kulture kao što je „Linkoln centar“, "Brooklyn Academy of Music"…

– Razgovori, dogovori o saradnji bili su više nego uspešni. Iznad svih naših očekivanja – kaže Tamara Vučković.

Posebno je, veli, interesantan i bitan bio susret sa Alenom Lajtmenom, čuvenim piscem prevođenim na desetine jezika koji je autor „Ajnštajnovih snova“, dela koje već dugo zaokuplja pažnju čuvenog reditelja Unkovskog. A lako bi se moglo dogoditi i da Lajtman poseti Beograd.

Dan JDP-a

Vučković Manojlović je podsetila da je pre godinu i po dana zatvorena scena "Bojan Stupica" i da se na tome mnogo radi, jer su naišli na ozbiljne administrativno-pravne probleme koje nastoje da reše uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Beograda i Opštine Savski venac.

– Verujem da ćemo za mesec dana krenuti u konkurs za idejni projekat i nadam se da će se sledeće godine, kada budemo proslavljali 70 godina, "Stupica" uveliko raditi – rekla je ona.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je godišnju nagradu za režiju predstave "Hamlet" Aleksandru Popovskom.

Za scenografiju i poseban umetnički doprinos u istoj predstavi nagradjen je Sven Jonke, a za kostimografiju Lana Cvijanović za "Don Žuana" Molijera u režiji Gorčina Stojanovića.

Godišnja nagrada za ulogu Duha u predstavi "Hamlet" pripala je Vlastimiru Velisavljeviću, a Nikoli Đuričku za ulogu Ludaka u predstavi "Slučajna smrt jednog anarhiste" Darija Foa u režiji Maje Maletković, i ulogu Pingla (Hotel "Slobodan promet" Žorža Fejdoa u režiji Borisa Liješevića).

Anđelika Simić dobila je godišnju nagradu za dve uloge – Anželike (Hotel "Slobodan promet") i Don Elvire ("Don Žuan"), dok je Goran Daničić nagrađen za ulogu Pjeroa ("Don Žuan").

Jugoslovensko dramsko pozorište je nagradilo i ansambl predstave "Pod žrvnjem" Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina.

Nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Djordjević" uručena je Nebojši Ljubišiću za ulogu Pante ("Pod žrvnjem").

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja JDP-a nagrade su pripale glavnom majstoru u krojačkoj radionicu Evici Mančić, distributeru ulaznica Aleksandru Randjeloviću i tehničaru tona Igoru Boškoviću.

Žiri u sastavu Vojin Ćetković, Srđan Timarov i Miloš Krečković doneo je odluku da se godišnja nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni tog teatra dodeli Nebojši Glogovcu za ulogu Hamleta.

POSTAVI ODGOVOR