Duško Kovačević: Sad će moji Šapčani videti da l’ je vredno naučiti da se pišu baš sva slova

0
9

Duško Kovačević: Sad će moji Šapčani videti da l’ je vredno naučiti da se pišu baš sva slova

Očekujem da će i ova godina biti uspešna i da će se šabačka publika ogrejati posle duge i hladne zime u svakom pogledu, kaže Duško Kovačević najavljujući festival Pozorišno proleće koji počinje danas u Šapcu, a trajaće do 10. aprila.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija Dušan Kovačević

– U ovom buđenju života i lepote, da zanemarimo sve što to nije, danas počinje pozorišna prolećna smotra najboljih predstava nastalih u protekloj godini u našoj zemlji, a po oceni selektora Zorana Karajića – navodi Kovačević,

predsednik Umetničkog saveta Festivala i dodaje: Neko mora, takav je red, da preuzme odgovornost za tu lepu i tešku odluku.

Uoči današnjeg početka praznika posvećenog pozorišnim stvaraocima i publici koja mesecima očekuje da vidi najbolje predstave u foajeu Šabačkog pozorišta, biće postavljena, odnosno otkrivena bista Mire Stupice.

– Naša velika glumica bila je član Šabačkog pozorišta kraće vreme, ali sasvim dovoljno da je grad pamti kao svoju i da je se seća s ljubavlju. Poštovanje se podrazumeva – ističe Kovačević.

On podseća da je prošle godine ovaj festival proglašen za najbolji.

– Očekujem da će i ova godina biti uspešna, i da će šabačka publika da se ogreje posle duge i hladne zime u svakom pogledu. Čast mi je što će Zvezdara teatar, sa izuzetnom ekipom glumaca u predstavi „Hipnoza jedne ljubavi“, otvoriti festival u gradu u kom sam naučio da hodam, vozim bicikl i da pišem. Sad će moji Šapčani videti da l’ je vredno naučiti da se pišu baš sva slova – objašnjava naš proslavljeni dramski pisac.

Scena iz predstave "Hipnoza jedne ljubavi" Foto: Promo Scena iz predstave "Hipnoza jedne ljubavi"

Čelnik Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, upitan za ovogodišnju produkciju u zemlji i selekciju, veli da je prijatno iznenađen činjenicom da je u najnovijoj produkciji domaćih pozorišta izuzetno poraslo interesovanje za domaći dramski tekst.

– To, verujem, ima veze sa Sterijinim pozorjem jer je direktor i selektor Miki Radonjić još prošle godine nagovestio da će taj festival vratiti prvobitnom konceptu, predstavama rađenim po delima domaćih autora. Tako, mogu reći da je dobar deo najinteresantnijih predstava u proteklih godinu dana nastao na delima ovdašnjih autora. I u selekciji Pozorišnog proleća one pretežu. Izuzetno mi je žao što nisam mogao da uvrstim „Hamleta“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, tada bi otprilike bilo podjednako predstava po domaćim i stranim autorima. A nisam mogao iz tehničkih razloga. Njima je neophodna visina scene od najmanje 18 metara, a u Šabačkom pozorištu je 14 – objašnjava Karajić.

Ističe potom da suštinski nije bitno da l’ je predstava po delu domaćeg il’ stranog autora, odnosno najbitnije je da je predstava dobra.

– Selekciju ovog festivala čine predstave na dobrom glasu. Karata za festival odavno nema, a rasprodate su za samo par dana od kada su puštene u prodaju. To pokazuje, s jedne strane, koliko su festivali dragoceni, posebno za sredinu u kojoj se odvijaju, a, s druge, govori o snazi, važnosti i značaju pozorišta. U tom smislu, recimo, i podseća na činjenicu da je slavni starogrčki vladar Perikle plaćao siromašnim građanima odlazak u pozorište. Ono mu je omogućavalo da relativno lako i za kratko vreme obrazuje ljude, od stanovnika formira građane – ističe on.

U pozorišnoj i kulturnoj javnosti, pomenimo, Pozorišno proleće slovi za dobro pozicioniran festival, za manifestaciju nacionalnog pozorišta i predstava po domaćim i stranim autorima, između Sterijinog pozorja posvećenog domaćem dramskom tekstu uključujući i njihove inostrane produkcije i užičkog festivala Bez prevoda okrenutog regionalnom teatru.

Takmičarski program

"Gogoland" Foto: Milan Đurđević / Promo "Gogoland"

Selekciju takmičarskog programa šabačkog Pozorišnog proleća čine: „Hipnoza jedne ljubavi“ (Zvezdara teatar), „Gogolend“ (Narodno pozorište Sombor), „Ivanov“ (Narodno pozorište Beograd), „Pod žrvnjem“ (JDP), „Deca radosti“ (Atelje 212), „Život je san“ (Šabačko pozorište) i „Na Drini ćuprija“ (SNP Novi Sad). Festival obuhvata bogat prateći program, a žiri će raditi u sastavu Milena Zupančić, Zijah Sokolović i Blagoj Stefanovski.

POSTAVI ODGOVOR