Izložba naivnog slikarstva iz Kovačice od danas u Novom Sadu

0
7

Izložba naivnog slikarstva iz Kovačice od danas u Novom Sadu

Posle veoma uspešnih izložbi u Kovačici i Beogradu izložba slika, preko 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji, pod naslovom „Karavan kovačičke naive“ seli se u Novi Sad gde će biti otvorena večeras (20) u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: Promo

Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja se razvila na prostoru današnje istoimene opštine. Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva.
Godine 1939. Martin Paluška i Jan Sokol otkrivaju svoju ljubav prema slikarstvu, a kasnije se njima priklanjaju drugi i 1951. godine na čelu sa Vladimirom Bobošem osnivaju prvu likovnu sekciju.

Foto: Tanjug

Osnivači kovačičke škole bili su: Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i Zuzana Halupova. Godine 1952. dvanaest kovačičkih slikara izlaže slike prilikom proslave 150 godina dolaska Slovaka na prostore Vojvodine.

Karakteristika naivne umetnosti iz Kovačice je snažna boja. U svojim delima svaki od kovačičkih slikara donosi nešto posebno za ovaj pravac. Svaki od njih ima svoj stil i prepoznatljivo slikarsko pismo. Motivi ovih umetnika su uglavnom iz života i rada u seoskoj sredini. Posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju i uživaju u radovima ovog posebnog slikarskog pravca unutar umetnosti u periodu od 03. do 09. aprila

POSTAVI ODGOVOR