KAKO SU UMIRALI POZNATI Staljin, Musolini, Pikaso, Crnjanski, Frojd, Kant, Prisli…

0
19

KAKO SU UMIRALI POZNATI Staljin, Musolini, Pikaso, Crnjanski, Frojd, Kant, Prisli…

Pred književnim sladokuscima – pa i onima koji to baš i nisu, ali su, na primer, radoznali – nova je poslastica: knjiga "Koreografija moriendi" Borivoja Gerzića (SAI).

Foto: Promo

Na preko dvesta strana preko devedeset velikana. U trenutku susreta sa smrću, i na izdisaju svog komada vremena: Kako su sa ovog sveta odlazili Čarls Bukovski, Miloš Crnjanski, Štefan Cvajg, Sigmund Frojd, Frida Kalo, Imanuel Kant, Pablo Neruda, Elvis Prisli i mnogi drugi.

Foto: Profimedia, Wikipedia / RAS Srbija

Onako kako su i živeli? Ili u obrnutoj proporciji? Ili…

Staljin Foto: Profimedia Staljin

Na primer, Josip Visarionovič Staljin, čuveni totalitarni vladar XX veka, bio je, naravno, strah i trepet i za najbliže saradnike. Nisu smeli (ni) da ga bude, naročito ne ako je prethodne večeri uz piće i društvo zagazio duboko u noć. Te tako jednog dana, posle terevenke, dugo ga nije bilo. Tek uveče Berija se osmelio da mu uđe u sobu. Našao ga je bez svesti. Lekari su konstatovali vrstu moždanog udara koja mu se dogodila u ranim jutarnjim satima. Veče je već bilo dockan za pomoć, a posledice za kratko vreme kobne.

Benito Musolini Foto: Profimedia Benito Musolini

Musolinija su uhvatili italijanski partizani aprila 1945. Jedan od lidera fašizma XX veka, Hitlerov bliski saradnik, pred streljanje je rekao: “Pobedniku se sve prašta“.

Pablo Pikaso Foto: Profimedia Pablo Pikaso

Pikaso je dugo bolovao. Godinu dana pred smrt nacrtao je svoj poslednji autoportret. Istoričar umetnosti koji mu je došao u posetu kaže da je crtež podigao, postavio ga naspram svog lica a zatim spustio bez reči. Na crtežu je bilo lice na kome su se ocrtavali sleđena patnja i praiskonski užas. Na dan smrti supruga je pozvala njegovog lekara. Prsti koje je Pikaso ka njemu pružio bili su modri i otekli. Bez iole motorike neophodne za četkicu ili olovku.

A poslednje razumljive reči slavnog slikara bile su upućene doktoru: "Grešite što se niste oženili".

Mark Tven Mark Tven

Po prvom biografu čuvenog pisca Marka Tvena, piše Gerzić, velikom književniku se (smrtna) želja ispunila.

Nakon više srčanih udara tokom 1909. počeo je i privatno i javno da se priprema za sopstveni kraj.

„Došao sam sa Halejevom kometom 1835. Ponovo dolazi iduće godine i ja očekujem da odem sa njom. Ako ne odem sa Halejevom kometom, biće to najveće razočaranje u mom životu. Svemogući je, bez sumnje, rekao: evo one dve neuračunljive lude; došle su zajedno, neka zajedno i odu“, kazao je legendarni pisac. A želja mu se ispunila.

Svaki život, a time i svaka smrt ima elemente pozorišne predstave. I bez ulaženja u to ko je kakav glumac, da li je na sceni iskren, koliko ima poštovanja i odanosti prema sopstvenom talentu; niko ne zna kako i kuda će ploviti ili tonuti ono što je na sceni uradio kada jednom sa nje siđe.

Izneto u knjizi, razume se, može se manje ili više ubrajati u ranije poznato, manje poznato, nepoznato, znano pa zaboravljeno… No, kako god, ne mari, ove priče o smrti su slika i snaga života, onog najvrednijeg i najneobjašnjivijeg u njemu.

Trenutak kraja pojedinca deo je mozaika produžetka vrste. Boja kockice koju čovek (ne) ostavlja njegovo je delo.

POSTAVI ODGOVOR