“Peti park” se seli u Bitef teatar

0
13

“Peti park” se seli u Bitef teatar

Pedstava “Peti park” u režiji Borisa Liješevića biće 13. novembra prvi put izvedena na sceni Bitef teatra, gde će nastaviti redovan repertoarski život posle premijere održane letos na otvorenom, u okviru Belefa.

Svetozar Cvetković u predstavi "Peti park"

Ova angažovana predstava zasnovana je na dokumentarnom materijalu o protestu gradjana koji su branili park u svom naselju na Zvezdari od izgradnje šoping centra, odnosno bahatigh građevinskih zahvata.

U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić i Luka Mihovilović.U autorskom timu su Stela Mišković i Fedor Šili (dramaturgija), Lejla Hodžić (scena i kostim).

U umetničkoj ekipi ističu koliko je važno što se “peti park” zaisdta dogodio:”. Kako napominju to nije mit, to nije fikcija. To je jedinstven primjer građanske borbe koja je postigla svoj cilj. Nema zgrade. Prostor je odbranjen. Odbranjeno je pravo na egzistenciju, pravo na učestvovanje, pravo na odlučivanje, pravo na Život, pravo na Prostor.

Scena iz predstave

A među replikama koje je letos publika posebno apostrofirala je i sledeća:”
„… ako i nemam dovoljno energije a sama započnem borbu Imam dovoljno energije da se priključim. (..) Kad se njegova energija,i njegova energija, i njena energija, i moja energija…Energija svih tih ljudi umnoži i složi, skupi na jednom mestu – onda nastaje Buktinja.”

Naredno izvodjenje u Bitef teatru zakazano je za 17. novembar.

Preuzeto sa: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR