Premijera dokumentarnog filma "Projekat: Duša" u Domu omladine

0
13

Premijera dokumentarnog filma "Projekat: Duša" u Domu omladine

Dokumentarni film "Projekat: Duša" koji prati rad na predstavi “Priče iz duše” čiji izvođači su korisnici psihijatrijskih usluga biće prikazan u takmičarskom delu Martovskog festivala u Domu omladine Beograda danas u 15 časova.

Foto: Promo Projekat: Duša

– Film prati rad na predstavi “Priče iz duše” (u režiji Vere Erac) i njeno izvođenje. Učesnici i izvođači su korisnici psihijatrijskih usluga i za mnoge od njih je ovo prvi javni nastup. Kamera ostaje više kao jedno svedočanstvo o neverovatnoj energiji i želji koja se kreirala oko rada na ovoj predstavi, ali i o momentu u kojem akteri pronalaze nov put kroz život. Mnogi od učesnika kroz ovaj proces nisu pronašli samo način da objasne društvu diskriminaciju koju osećaju zbog toga što su korisnici psihijatrijskih usluga, već su pronašli svoje ispunjenje na sceni, kroz umetnički iskaz i time pokazuju i jednu univerzalnu poruku za sve nas da život možemo da menjamo i transformišemo bez obzira na godine i izazove koje nam život donosi. Njihova vera i snaga inspiriše sve, pa i same autorke ovog projekta – kaže autorka Jelena Jovčić.

Film je nastao kao plod saradnje dve autorke, koscenaristkinje ovog filma, Vere Erac i Jelene Jovčić koje dolaze iz različitih medija, a koje pored dugogodišnjeg poznavanja povezuje i potreba da kroz umetničku formu daju glas bitnim društvenim temama. Verin rad sa korisnicima psihijatrijskih usluga na predstavi „Priče iz Duše“ je bila glavna inspiracija Jeleni da napravi ovaj film. „Projekat: Duša“ je snimljen može se reći u jednom dahu kako bi se što bolje uhvatila energija samih učesnika i stanje kroz koje prolaze dok realizuju predstavu. Učesnike ne tretiramo kroz njihovu "šifru", "bolest", već kroz njihova nova postignuća.

POSTAVI ODGOVOR