Vulkan od 10 metara u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

0
7

Vulkan od 10 metara u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Izložbe "Vulkan" i "Geodiverzitet Srbije" koje objašnjavaju geološku prošlost naše zemlje, biće otvorene 5. aprila u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.

Foto: Promo

Izložba "Vulkan" je smeštena u parku Prirodnjačkog centra u modelu "pravog" vulkana visine oko 10 metara.

U unutrašnjosti ovog vulkana smeštena je jedinstvena izložba na temu vulkanologije, koja posetiocima pruža odgovor na pitanja: šta su vulkani, gde se oni nalaze, koja je njihova uloga na Zemlji, kakvi sve vulkani postoje, da li je bilo vulkana u Srbiji, kao i postavka stena vulkanskog porekla iz različitih krajeva sveta.

Posetioci će tako imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o njima, na interesantan i nesvakidašnji način, najavljuju organizatori.

Izložba "Geodiverzitet Srbije" biće smeštena na spratu Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Ova zanimljiva postavka predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara.

Posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu.

Na tom preseku se jasno vide geološke formacije koje izgradjuju našu zemlju, kao i prostor iščezlog okeana Tetisa, koji je nestao "sudaranjem" afričke i evropske tetktonske ploče baš na prostoru Srbije, objašnjavaju organizatori.

Geološki profil Srbije upotpunjen je primercima originalnih stena koje su karakteristične za naše prostore i koje su označene na samom profilu.

Jedan segment izložbe je posvećen rudnom blagu Srbije, a biće predstavljen metalogenetskom kartom Srbije na kojoj će biti ucrtana sva značajnija ležišta mineralnih sirovina.

U pratećim vitrinama biće izloženi primerci nekih korisnih minerala – od metala, nemetala, preko građevinskih sirovina do fosilnih goriva.

POSTAVI ODGOVOR