Nije sigurno da su pronađene kosti "prave" Mona Lize

0
6

Foto:Tanjug

FIRENCA – Italijanski arheolozi koji pokušavaju da odgonetnu identitet žene koja je pozirala  Leonardu da Vinčiju za njegovu čuvenu sliku, Mona Lizu, izjavili su danas da ne mogu sa sigurnošću reći da kosti pronađene u grobnici firentinske crkve pripadaju renesansnoj plemkinji Lizi Gerardini za koju mnogi veruju da je bila „prava“ Đokonda. 

Stručnjaci su na današnjoj konferenciji za štampu rekli da su njihova istraživanja pokazala da jedna butna kost iz grobnice pri crkvi Presvete blagovesti u Firenci potiče iz doba u kom je Liza Gerardini umrla.

Prema istorijskim dokumentima ona je sahranjena u firentinskom manastiru 1542.    

Vođa istraživanja Silvano Vinčeti kazao je da su arheolozi pronašli malo posmrtnih ostataka i nijednu lobanju, koja je mogla da im pomogne u utvrđivanju identiteta žene sa slike koja je danas izložena u pariskom Luvru. 

Istoričari umetnosti nisu saglasni oko identiteta dame enigmatskog osmeha. Jedan broj njih čak navodi da je Da Vinčiju za ovaj portret pozirao muškarac. 

Rođena 1479. godine. Liza Gerardini je bila supruga trgovca svilom Frančeska del Đokonda koji je od slavnog renesansnog majstora naručio portret svoje žene.

 


Source: Magazin

POSTAVI ODGOVOR