Potraga za blagom koje su ukrali nacisti

0
13

Foto:Tanjug

VARŠAVA – Vojska Poljske danas je počela sa pretraživanjem područja na jugozapadu zemlje, gde dvojica muškaraca tvrde da su otkrila voz sa nacističkim blagom, zakopan pred kraj Drugog svetskog rata.

Lovci na blago – jedan Nemac i jedan Poljak – ostavili su svet zapanjen prošlog meseca, sa svojim navodnim otkrićem vagona potencijalno punog dragulja i zlata koje su ukrali nacisti, blizu grada Valbriha.

„Naš cilj je da otkrijemo da li na tom području ima opasnog materijala“, rekao je pukovnik Artur Talik, koji predvodi potragu detektorima za metal, preneo je AFP.

Guverner oblasti Donja Silesija, Tomas Smolaz, rekao je da će „druge odluke“ u vezi potrage biti donete, pošto se „utvrdi da li je mesto bezbedno“.

Poljak Pjotr Koper i Nemac Andreas Rihter, objavili su prošlog meseca da su na toj lokaciji pronašli 98 metara dug vagon zakopan osam do devet metara ispod zemlje.

Oni veruju da sadržaj vagona uglavnom čine prototipovi oružja, iako bi, prema lokalnoj legendi, tu mogla da se nađu i umetnička dela i nacistički dokumenti.

Glasine o dva nacistička voza koja su nestala u proleće 1945. kruže godinama, podstičući maštu bezbroj lovaca na blago.

Legendu dodatno podgreva ogromna mreža tajnih podzemnih tunela blizu Valbriha, koje je nacistička Nemačka podigla, a gde je navodno držano blago koje je ukrao Treći rajh.


Source: Magazin

POSTAVI ODGOVOR