"SAMO KAP VESELJA…" Za tajnovitom jugoslovenskom zvezdom nema ko da pusti suzu

0
6

"SAMO KAP VESELJA…" Za tajnovitom jugoslovenskom zvezdom nema ko da pusti suzu

Legendarna jugoslovenska zvezda Lola Novaković preminula je na današnji dan prošle godine. Njena sahrana prošla je tiho, a na večni počinak ju je ispratilo jedva pedesetak prijatelja. Činjenica da je kuća u kojoj je Lola živela na dan njene sahrane opljačkana dodatno rastužuje.

Foto: Wikipedia Lola Novaković

Lola je zvanično počela svoju karijeru 1957. kada je primljena u Radio Beograd kao stalna vokalna solistkinja i iste godine je sa zapaženim uspehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu. Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pesmama "Alisa u zemlji čuda" i kubanskim hitom "Babalu" na španskom jeziku. Učestvovala je na Opatijskom festivalu 1958.

Lola Novaković Foto: V. Lalić / RAS Srbija Lola Novaković

Sa pesmom "Kućica u cveću", a 1959. odlazi na turneju po Bliskom istoku i zadržava se u Bejrutu do leta 1960. Po povratku u Beograd održava prvi solistički koncert u Domu sindikata, za koji su ulaznice bile rasprodate za dva nepuna časa. Neprolazni Lolin hit je "Kap veselja".

Lola je bila i ostala jedna od najtajnovitihij jugoslovenskih zvezda. Zbog misterije kojom je obavila svoj život, zvali su je i jugoslovenskom Gretom Garbo.

Lola Novaković ostaje legendarna pevačica koja seća na jedno vreme puno optimizma, nežnosti, emocija, što se u njenim pesmama i oseća. Bila je to karijera jedne istinske dive šezdesetih i sedamdesetih godina. Njene interpretacije su bile i ostale neprevaziđene, nijedna pevačica se nije usuđivala da otpeva njenu pesmu. Cenjena od kolega i od publike, sa svima je bila u dobrim odnosima.

U doba kada je zabavna muzika polako prestajala da bude ono što je bila, kada su se umešali novac i sumnjive vrednosti, kada je žuta štampa počela da osuđuje njen privatni život, Lola se sa svojim suprugom Draganom Antićem povukla, i tek povremeno nastupala u inostranstvu. Tajnovita, živi van svetlosti pozornica, zauvek ostala u kolektivnom sećanju kao mit, piše sajt .

Preuzeto sa: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR